header banner
Default

Van nul tot nu Parkstad: De moord op de onwetende kinderen


De moord op de Onnozele Kinderen van Peter Paul Rubens. — © archief Martin van der Weerden

Heerlen -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over verwarring rond kerkelijke feestdagen.

Wanneer werden de ‘onnozele kinderen’ op bevel van Herodes vermoord? Er worden in Oost en West verschillende religieuze kalenders gehanteerd. De verschillende wereldreligies hanteren niet alleen verschillende tijdsrekeningen, maar ook daar waar zij dezelfde gebeurtenissen gedenken verschillende data. De Joodse jaartelling rekent vanaf het jaar waarin volgens het jodendom de schepping van de wereld heeft plaatsgevonden en dat is 5783 jaar geleden. De Moslims beginnen te tellen vanaf de zending van Mohammed en leven inmiddels in het jaar 1433. Christenen laten hun jaartelling beginnen met de geboorte van Jezus Christus en dat levert het jaar 2023 op. Christenen onderling blijven ondertussen van mening verschillen over de exacte data van hun hoogtijdagen.

Geboorte van Jezus

Op welke dag Jezus geboren werd, is niet met zekerheid vast te stellen. De Rooms-katholieke kerk koppelde het aan het Germaanse midwinterfeest op 25 december. Een groot deel van de oosters-orthodoxe christenen komt 13 dagen later uit, op 7 januari. De Joodse koning Herodes hoorde van drie Wijze Koningen uit het Oosten dat er een nieuwe koning in Bethlehem geboren was. Herodes zag dit als een bedreiging voor zijn eigen macht en gelastte de moord op alle jongens van twee jaar en jonger uit Bethlehem en omgeving. Jezus ontsnapte echter omdat zijn ouders op tijd naar Egypte vluchtten. Er zijn grote twijfels over de echtheid van het verhaal over de kindermoord. Desondanks werd het vanaf de vroege middeleeuwen een volksfeest, waarbij kinderen verkleed de straat op gingen om te bedelen voor snoep en geld.

Logische volgorde

De logische volgorde in deze rij gebeurtenissen is zoek. In de katholieke agenda is de Dag van de Onnozele (= onschuldige) Kinderen op 28 december, terwijl de Heilige Drie Koningen pas op 6 januari arriveren. Men bedacht daarop dat Herodes pas een jaar later alle pasgeboren jongetjes liet vermoorden.

Loading...

Sources


Article information

Author: Samantha Miller

Last Updated: 1703418241

Views: 1066

Rating: 3.9 / 5 (38 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: Samantha Miller

Birthday: 1989-03-26

Address: 3614 Wheeler Ramp Apt. 071, North Robin, ID 69578

Phone: +3502958643742572

Job: Pilot

Hobby: Wine Tasting, Whiskey Distilling, Running, Hiking, Bird Watching, Playing Guitar, Photography

Introduction: My name is Samantha Miller, I am a irreplaceable, accessible, rich, fearless, brilliant, vibrant, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.